Oman elämän timeout

BLOGI Yrityskuvioita käynnistellessä moni on tullut kysyneeksi, että mitä se retriitti oikein tarkoittaa. Paremman puutteessa keksin sanoa, että retriitti on oman elämän timeout – tilanne, jossa vihelletään peli poikki ja mietitään seuraavaa liikettä.

Life buoy at Pajakkakoski | Photo by Sanna Kyllönen

Rinnastus pätee erinomaisesti sellaiselle retriitille, jossa työskennellään yhdessä elämän solmukohtien avaamiseksi. Tilanteessa, jolloin pohditaan muutosta tai haetaan uutta suuntaa elämälle.

Mutta voi retriitti olla myös jotain muuta kuin elonpolun strategiapalaveri. Se voi olla kipeästi kaivattu pause-nappula kun elonmelu käy liian kovaksi.

Uskonnollisissa piireissä retriitillä omistaudutaan hengelliseen kilvoitteluun; tutkaillaan ehkä pyhiä kirjoituksia ja syvennytään uskon kysymyksiin. Itse en ole tällaiselle retriitille osallistunut, mutta syntyjä syviä miettinyt sitäkin enemmän.

Sen sijaan olen osallistunut useammallekin joogaretriitille Suomen suloisessa suvessa. Retriitti antaa mahdollisuuden hypätä joogakuplaan harjoittelemaan asanaa, oppimaan filosofiaa ja viettämään aikaa ihmisten kanssa, joilla on ainakin yksi sama intressi.

Huolimatta puitteista, yhä useammalle retriitti merkitsee tilaisuutta ladata akkuja. Suorituskeskeisiä kun olemme, harva osaa ottaa riittävästi aikaa itselle. Niin kovin usein työn, perheen ja ystävien ”asettamat” velvoitteet menevät oman hyvinvoinnin edelle.

Siksi ohjattu retriitti on kuin pelastusrengas arjen mainingeissa, tilaisuus vetää henkeä ja ottaa perspektiiviä elämään. Ladata akkuja, jotta loppuerä lutviutuisi sujuvammin.

Kirjoittaja on Ikivalkean kouluttaja Sanna Gyllene Kyllönen.