BLOGI Asioilla tai tapahtumilla on juuri se merkitys, kun itse niille annamme. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Hiljaisuus. Kun häiritsevä melu vaimenee, hiljaisuus on kuin musiikkia korville. Joskus taas hiljainen tyhjä koti saa yksinäisyyden tunteen häivähtämään sydänalassa. Joskus yhtäkkinen hiljaisuus tuntuu pelottavalta, jopa ahdistavalta. Kun hiljaisuus on toivottua, se on kuin lempeä tila, joka mahdollistaa rauhoittumisen ja levon.

Viime viikolla koin Inspiral Coachingin Mindfulness Työssä -ohjaajakoulutuksen yhteydessä Hiljaisen mindfulness-päiväretriitin. Vajaan kuuden tunnin hiljaisuus yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa oli uskomattoman ihanaa. Päivän tarkoituksena oli tutkia millaisia kokemuksia mindfulness-harjoitukset ja hiljainen yhdessäolo tuottavat. Meillä oli mahdollisuus lukea, kirjoittaa, piirtää ja liikkua haluamallamme tavalla. Luovuimme puheesta, puhelimesta ja internetistä. Laskeuduimme hiljaisuuteen Taina Siukolan ohjaaman mindfulness-meditaation myötä.

Koska hiljaisuus oli suunniteltua ja sille oli määritetty aikaraja, hiljaisuuteen laskeutuminen oli helppoa ja luontevaa. Luin kirjaa ja hahmottelin Ikivalkean tarjoaman mindfulness-koulutuksen ja tulevan retriitin sisältöä. Lisäksi lounaan jälkeen toteutin pitkäaikaisen haaveeni, pienet päiväunet. Muut ryhmäläiset puuhailivat kuka mitäkin. Hyväksyvä, lämmin hiljaisuus antoi meille kaikille tilaa keskittyä omiin juttuihimme.

Hämmentyneenä havaitsin, kuinka tehokasta tuo hiljainen työskentely oli. Hiljaisuus, yhdessä olemisen ja kiireettömän tekemisen ilmapiiri vei minua sisäisen luovuuden ja toiminnan lähteelle. Ilman puhelimen, sähköpostin ja facebookin vilkuilun tuomia keskeytyksiä pystyin keskittymään tekemiseeni ja sain aikaan enemmän kuin odotin. Siitä huolimatta päivän päätteeksi oloni oli levännyt.

Olen pohtinut hiljaisuutta kokemukseni jälkeen päivittäin. Olen oivaltanut, että kun hiljaisuudelle antaa myönteisen merkityksen, se avaa meille mahdollisuuden kuunnella omaa sisimpäämme ja heittäytyä intuitiivisen luovuuden tilaan. Kun näin jälkeen päin olen lukenut Hiljaisen mindfulness-päiväretriitin aikana kirjoittamaani tekstiä, olen ollut vaikuttunut. Wow, minäkö tuon kirjoitin? Kyllä, selkeästi olen kellunut jossakin korkeamman luovuuden virrassa. Tuollaisia päiviä haluan kokea lisää.

Olen miettinyt, voisiko hiljaista työskentelyä soveltaa työelämään. Uskon, että voi. Ainakin muutamana päivänä viikossa, muutaman tunnin ajan. Jos voisin palata menneeseen, niin varsinkin toimiessani asiakaspalvelu- ja tuotantoinsinöörin tehtävissä olisi mindfulnessin ja hiljaisen työskentelyn sovellukset tehostaneet keskittymistä olennaiseen ja vähentäneet stressin ja kiireen tunnetta. Mitä stressaavampaa ja kiireisempää työ on, sitä enemmän hyötyä hiljaisesta työskentelystä varmasti olisi.

Muutaman viikon päästä Ikivalkea järjestää Sydäntalven retriitin Frantsilan Hyvän olon keskuksessa. Sielläkin vietämme osan retriitistä hiljaisuudessa. Harjoitukset ja hiljaisuus luovat yhdessä sallivan, lämpimän ja rauhoittavan läsnäolontilan tutkailla itseämme; levätä ja ammentaa sisäisen viisautemme ehtymätöntä lähdettä pohtiessamme, missä olemme nyt ja minne olemme menossa.

Kirjoittaja Sari Leinonen on Ikivalkean kouluttaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *