Sopivan jäykkis joogamatolle

BLOGI Ehkäpä yleisin ennakkoluulo mihin joogasta puhuessani törmään on että jooga edellyttäisi erityistä notkeutta. Moni empii matolle astumista juurikin siksi että kokee olevansa liian kankea. Totuus kuitenkin on, että mitä jökimmässä kunnossa keho on, sitä enemmän se joogaa tarvitsee!

Joogassa liike ja hengitys pyritään saattamaan yhteistyöhön. Huomio on omassa kehossa, sen tuntemuksissa ja mahdollisuuksissa. Se mitä naapurimatolla tapahtuu on joogatunnilla täysin toisarvoista. Harjoitus on itsetutkailua, joka opettaa itsensä hyväksymisen lisäksi rohkeutta, sinnikkyyttä ja irtipäästämistä. Enkä voi olla lisäämättä että jooga palkitsee aina!

Useat joogaliikkeet hierovat sisäelimiä ja edesauttavat siten elimistön omaa puhdistusprosessia. Lempeä ja joskus vaativampikin liike antaa helpotusta moneen kolotukseen ja kehon jännitystiloihin. Keskittynyt harjoitus rauhoittaa mieltä ja lievittää erityisen tehokkaasti stressiä.

Meditaatio on joogan edistynein muoto. Joogassa tähdätään mielenliikkeiden vaimentamiseen paitsi liike- ja hengitysharjoituksin myös erilaisten keskittymistekniikoiden avulla. Meditatiivisesta tilasta voi löytää sen mielenrauhan, josta joogan yhteydessä paljon puhutaan.

Säännöllisellä joogaharjoituksella on terapeuttisia vaikutuksia, jotka ilmenevät yksilöllisesti. Harjoitus saattaa nostaa pintaan kehoon koteloituneita tunteita, ja vaikutukset voivat olla hyvinkin voimakkaita. Siksi suositellaan, että joogaa tulisi harjoittaa kokeneen opettajan johdolla, kunnes olet valmis ottamaan vastuun omasta harjoituksesta.

Jooga on erinomainen itsetuntemuksen ja henkisen kasvun työkalu. Sana yoga tarkoittaa yhdistämistä, yhteyttä kehon, mielen ja sielun tasoilla. Puhumme myös yksilön eri puolien saattamista tasapainoon kaikilla elämänalueilla. Mainittakoon vaikka yksilön feminiiniset ja maskuliiniset ominaisuudet taikka luova vs. rationaalinen minuus, sekä tekemisen ja levon välinen balanssi.

Joogan päämäärä on niinkin korkealentoinen käsite kuin valaistuminen. Mitä se sitten tarkoittaa, tulee avautumaan pikku hiljaa säännöllisen harjoituksen ja oman joogapolun löytymisen myötä. Siihen asti kehon ja mielen notkistaminen on mitä parhain syy asettautua joogamatolle.

Kirjoittanut Sanna Kyllönen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *